čtvrtek 8. března 2012

Švédsko: Co bych vám tu Uppsala...

Tak jsem zase jednou chtěla začít článek něčím pozitivním jako třeba: Co čert nechtěl, ale bohužel mě asociace zavedla až k České sodě a – Co čert nechtěl, Prahu navštívil papež – a to se skutečně do článku ze Švédska nehodí, tudíž si to odpustím. Abych však začala trousit důležité informace hned od počátku, musím vám, kteří jste to někde minuli, sdělit, že se nám tu 23. února narodila malá princezna. Celým jménem Estelle Silvia Ewa Mary, Princezna švédská, Vévodkyně z Östergötlandu, které dneska rovnou mohu popřát k mezinárodnímu dni žen. Vám ostatním samozřejmě také a Gábulíně ještě všechno nejlepší k svátku.

Protože mi bylo již několikrát taktně i velmi neomaleně naznačeno, že veškerý čas trávíme jen v kuchyni, rozhodla jsem se to vyvrátit. (Občas se totiž musíme dojít vyčůrat.) A proto budou další řádky věnovány výletu do Uppsaly. Jak mi písní hned po ránu při snídani připomněla má německá kamarádka, Uppsala je univerzitní město, pyšnící se nejstarší severoevropskou univerzitou. Jak je to tam se studenty si můžete poslechnout v písni zde:


Dominantou Uppsaly je rozhodně Uppsalská katedrála (švédsky Uppsala domkyrka) postavená z červených cihel a měřící něco málo přes 118 metrů. Historické artefakty sem, historické artefakty tam, nejzajímavější z celého kostela se nám zdála vosková figurína, která si tam prostě jen tak postávala. Ale nemrkla! Kdyby mrkla, asi to tam s námi praští.
Uppsalská katedrála zvenčí a naše oblíbená vosková Marie

Vnitřek Uppsala domkyrka

Hrad, který se v celé své hrdé růžovosti a zaoblenosti tyčí nad městem pochází z šestnáctého století a nechal ho vystavět švédský král Gustav Vasa. Král Gustav se proslavil lecčíms, například svým útěkem před dánským králem a na počest této události se každou první neděli v březnu běhá na běžkách Vasův běh – Vasaloppet. Běžel se tedy pár dní zpátky, jak moc dobře vědí fanoušci českého lyžování (náš Stanislav Řezáč doběhl letos třetí), dívky, které se chtějí stát princeznou (princ Carl Philip se jako tradičně zůčastnil) a pak samozřejmě fanoušci pozadí Pippy Middleton – tentokrát v běžeckých elasťáčkách. 

Abych však neodběžkovala od Uppsaly, je nutné ještě jednou zmínit univerzitu, kterou si můžete prohlédnout na fotkách. A zatímco chlapci mohou vesele a v zájmu zachování svého duševního zdraví přeskočit a kochat se renesanční stavbou hlavní univerzitní budovy, s dívkami bych ještě na chvilku odskočila do univerzitní knihovny. (No šup kluci, fotky! Přeskakujeme, přeskakujeme!) A teď si tu čistě mezi námi děvčaty můžeme zcela otevřeně říct, že i když není každý Švéd Alexander Skarsgård (Markéto, utři si tu slinu do rukávu, ale okamžitě!), pokud se chcete ocitnout na místě s vysokou koncentrací severských fešáků, jděte do této budovy nebo se alespoň potulujte kolem. Možná proto se o těch studentech z Uppsaly skládaly kdysi dávno v Německu písně! A protože škola je nejlepší švédskou univerzitou a patří do nejlepší evropské dvacítky, možná by se tu dal najít nějaký mladý perspektivní budoucí muž. (Aneb jak vás nalákat na návštěvu.) Oni už o nás krásných dívkách vědí, proto mají u knihovny přechod pro kočky.


 Fotky univerzity:
Ve svobodném myšlení je síla. Myslet správně má však sílu ještě větší.
Posluchárna
Vstupní hala

A na závěr výletu ještě pár fotek města.





Zdá-li se vám, že zde svítí slunce, není sníh a přichází jaro, pak vás musím zklamat. Až na ten příchod jara to tu tak skutečně velmi dlouhou dobu vypadalo. Do včerejška. Dnes si počasí uvědomilo, že se příští týden koná světový pohár v běžeckém lyžování a běhat po trávě není zrovna důstojné. (Vyfotím vám nějaké závodníky, nebojte, neboť již mám lístek.) A tak nám zase vesele chumelí. Veseleji než obvykle, neboť lehce zasněžily všechny ledové plochy, tudíž můžeme cestou do školy bodovat nejstylovější pády. A že jich je. Já se zatím držím na nohách, tak mi držte palce. Když to zvládnou švédské teenagerky v keckách, severské důchodkyně s chodítkem a zbytek populace na kole, přeci to nemůže být tak složité, ne?

Na závěr mám pro vás jednu hádanku:

Co znamená toto vybavení školního altánku?
(Foceno dnes ve čtvrt na čtyři poté, co jsem si ve škole hrála na politoložku :) takže je to velmi aktuální foto, proto neváhejte a piště své tipy.)

D.

2 komentáře: