úterý 15. května 2012

Švédsko: Prokletí jménem FIKA aneb Zpověď obézní diabetičky


 Pokud jste po přečtení titulku zaváhali, zda se budu zabývat černou magií, vězte, že ne tak docela. Záleží, kolik kakaa nasypete do těsta či zda dáte navrch čokoládovou polevu. Tahle magická záležitost může mít všelijaké tvary i barvy, důležité však je, že se jí nedá odolat.

A taky po ní roste...


 A jsme u toho, co je vlastně FIKA(čteno fíka)? 

Fika patři mezi prvních pět slov, které se po příletu do Švédska naučíte. První čtyři jsou – Hej, hejdå, (ahoj a čau) tack (díky) a rea (sleva). Ta vám zajistí přežití v místní divočině, tedy ne že bychom si museli ulovit losy vlastnoručně a vytvořili tudíž takovou malou vegetariánskou komunitu. O supermarketech jsem nicméně psala již v článku minulém, takže jistě chápete, že jsme se na lov zatím vydat nemuseli. 

Ono tu tak trochu může platit: „Kdo se bojí, nesmí do lesa.“ Neboť jsou ve zdejším kraji zabydleni medvědi a přemnoženi vlci. Probíhá tak debata, zda se vlci mohou střílet či ne, neboť se občas v severní části kraje stahují moc blízko lidským obydlím, a protože je Dalarna velmi tradiční zemědělský region, hádejte, jak velkou radost z toho obyvatelé mají. Asi stejně velkou jako jejich ovce.

Ale zpátky k té zatrolené fice, o které jsem vám stále nic moc neřekla. Fika je jak podstatné jméno tak sloveso, které vyjadřuje odpolední přestávku na kávu.  Zároveň je to příležitost pro střízlivé švédské obyvatele, jak se socializovat bez lahve vodky. Tradičně se samozřejmě nejedná jen o šálek kávy, ale také o něco sladkého na zub. Vzhledem k cenám potravin, z nichž nejsou nadšeni ani domorodci, to znamená, že se doma hodně peče, aby bylo co degustovat ke kávě. Všechny tyto výrobky se mohou schovávat za výrazem "fikabröd" - od sušenek po koláče.

Pokud si v McDonaldu koupíte sladké menu, ať s kávou nebo čokoládou, jakmile k tomu máte sladkost, vsaďte se, že se na vás na účtence také usměje fika. Krátké, výstižné a okamžitě přijaté zahraničními studenty, kteří se tak nemusí scházet pouze nad plechovkou piva. 

Ano, my erasmáci jsme s chutí adaptovali tento švédský zvyk do našeho denního programu, takže pokud jsem si zoufala, že bez maminky se mnou nikdo odpolední kávičku s něčím dobrým praktikovat nebude, óó jak jsem se zmýlila. Myslím, že za pobyt zde se zvýšila má potřeba denního přídělu cukru asi tak pětkrát.  Protože prostě: no nesněz to, když je to na stole a tak krásně to vypadá a voní. Nejsladší peklo ovšem je, že většina z nás není extrémně časově vytížena v tom smyslu, aby trávila čas mimo budovu, a proto to tu občas vypadá jako škola v přírodě pro ženy v domácnosti.

A proč se článek jmenuje Zpověď obézní diabetičky? Když se totiž domluvíme, že si uděláme fiku, nikdy to neznamená pouze jeden koláč. Přesně naopak, skoro každý něco upeče, tudíž si dáte v průměru tak pět kusů koláče. A to nemluvím o narozeninových oslavách, ještě teď mám čokoládu až za ušima. A taky rozlučkové párty, neboť žal se dobře zahání sladkostmi. Abych vám nelhala, jsou i situace, kdy máme jen jeden dort nebo koláč. Ty nastanou tehdy, pokud někoho popadne chuť něco upéct jen tak, aby se odpoledne nenudil. (Hmm, zrovna dneska máme jeden chladnoucí jahodový skvost v lednici)

A pro vás mám jen lehké ilustrační foto, co se zde tak peče.
Naše fika

Když už se tu vykecávám o švédských svačinách, asi bych vám mohla v rámci rozšiřování obzorů představit pár typických severských sladkostí. (Nejdůležitější je přidat do všeho skořici!)

Kanelbullar

...jsou skořicoví šneci z kynutého těsta. Narazíte na ně všude, jsou fakt ňam a bývají posypaní perlovým cukrem.

Šneci ve stádiu přípravy

Kanelbullar

Semla

...je sezónní sladkostí, která je na pultech každé cukrárny v zimním období po Vánocích až do do Velikonoc. Ačkoliv by se na první pohled zdálo, že to bude něco přeslazeného mezi větrníkem a koblihou, zcela překvapivě je sladká tak akorát. Uvnitř naleznete marcipánovou náplň všelijakých příchutí a šlehačku. Každoročně probíhají i soutěže o tu nejsemlovatější. Podle naší učitelky švédštiny konzumují místní semlu nejen samotnou, ale postavenou do misky s vlažným mlékem ochuceným skořicí. (Prý je tak nejlepší!)

Kanelbulle a semla

Prinsesstårta

...neboli jak jste jistě odvodili (jste přeci inteligentní lidské bytosti) princeznin dort, je obalený v zeleném marcipánu. Jinak je to prakticky piškot a šlehačka. Princeznin se mu prý říká, protože byl v oblibě u žen rodu královského. Dilema, proč je vlastně zelený, stále přetrvává. Nutno podotknout, že se také původně jmenoval zelený dort. Originální.


Prinsesstårta

Nevím jak vy, ale já mám hlad. Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Tak a teď máš problém. Šneky jsi měla za jedna, ale princeznin dort a Semlu jsi nám neupekla. Takže si sežeň recept, jelikož to v Čechách budeš později dohánět.

    A teď má prosící stránka: "Až budete skenovat tu vaši kuchařku pro dělání Fika doma. Mohla bys na mě nezapomenout a poslat mi ji také? Ať se mám čím inspirovat." :-D

    Jinak tam všechny pozdravuj. Hlavně ten Jasminim citrónový koláč. Áááááááách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Semlu jsem vám udělat nemohla, neboť už je po Velikonocích a tudíž bych nabourávala tradice :P Kuchařku zašlu! Recepty seženu :)

      Vymazat
  2. Mňam! Kanelbulle jsem loni při návštěvě Švédska ochutnala a byl výborný... a pak mi ještě taky moc chutnala taková hnědá sladká koule posypaná kokosem :-).

    OdpovědětVymazat